Društvo

ALEKSA BOJOVIĆ – “MALAC GENIJALAC” – OSVOJIO TREĆE MJESTO NA TAKMIČENJU U BEOGRADU

Aleksa Bojović, osmogodišnji Novljanin, osvojio je treće mjesto na Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici održanoj juče u Beogradu. Riječ je o jedinstvenom događaju i najvećem takmičenju tog tipa u Jugoistočnoj Evropi.

Za jednu od medalja u tri kategorije takmičilo se preko 1 200 učesnika iz 15 evropskih zemalja, uzrasta od 5 do 12 godina. Aleksa Bojović, član školice „Malac genijalac“ iz našeg grada, ostvario je izetan uspjeh osvojivši treće mjesto u pisanom testu u kategoriji C, a sa čitaocima Portala RHN dijeli utiske.

-Veoma sam srećan, bio sam spreman i nije bilo treme iako je bilo puno takmičara. U školici „Malac genijalac“ sam od septembra prošle godine i nisam preskočio nijedan čas. Na takmičenju smo trebali da uradimo, uz pomoć abakusa, test na kojem je bilo 120 zadataka. Sabirali smo i oduzimali jednocifrene, dvocifrene, po koji trocifreni i četvorocifreni broj. Ja sam to odradio za 12 minuta, objašnjava Aleksa.

Njegov uspjeh je još veći ako se uzme u obzir da njegovi vršnjaci (II razred) u redovnom školskom programu uče osnovne računske operacije sa brojevima do 100. Ponos i sreću povodom Aleksinog uspjeha ne kriju njegovi roditelji, majka Ivana i otac Igor, koji su bili sa njim u Beogradu, kao i nastavnica Marija Klisura koja je i vlasnica novske školice „Malac genijalac“.

-Aleksa je od početka pokazivao izvanredne rezultate i kao najbolji u našoj školici nije bilo sumnje da će nas on predstavljati na olimpijadi. Na takmičenju je bio i Đuro Seferović, takođe naš učenik, međutim Aleksa je uspio da ostvari treće mjesto u abakus fazi. To je ogroman uspjeh za našu školicu jer nam je to pokazatelj da smo na pravom putu. Postojimo relativno kratko i za to vrijeme smo postigli veliki uspjeh, kazala je Klisura.

Na Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici učestvovalo je devetoro djece iz Crne Gore.

ŠKOLICA „MALAC GENIJALAC“ – ZA DJECU KOJA MJENJAJU SVIJET

Prva generacija učenika uskoro završava nastavu u školici „Malac genijalac“ koja u Herceg Novom veoma zanimljivu nastavu mentalne aritmetike organizuje u prostorijama u Starom gradu i u okviru privatnog vrtića u Zelenici.

-Radimo od septembra prošle godine, a polaznici su djeca od 4 do 12 godina jer se u tom uzrastu dječiji mozak najviše razvija. Trenutno imamo 42 upisane djece sa kojima radimo po licenciranom Hikari programu. Nastava je organizovana jednom nedeljno, traje dva i po sata odnosno to su tri školska časa sa pauzama. Trudimo se da nastava bude interaktivna jer je veoma bitno da djeca učestvuju u predavanjima. Gledamo da čas bude dinamičan i djeci interesantan, objašnjava Klisura.

Prva pomisao kada ljudi čuju priču o mentalnoj aritmetici je da se radi o matematici, a prava istina je da su prednosti brojne.

-Mi radimo matematiku i koristimo matematičke operacije ali nam je to samo alat uz koji se razvijaju neke psihološke osobine koje su mnogo značajnije i traju cijeli život. To su na primjer fokus, memorija, pažnja, bolja koncentracija, fotografsko pamćenje, djeca razvijaju samopouzdanje, a ono što je po mom mišljenju najznačajnije je što razvijaju sposobnost logičkog i analitičkog mišljenja. Sve što radimo ima dvije ili tri alternative da se riješi, a oni odlučuju koji je najbolji način da se to odradi, objasnila je Klisura.

Interesovanje je veliko i za novu generaciju za koju će nastava početi u septembru. Upis je u toku i prvi krug će trajati do kraja juna, a nastavak slijedi u avgustu, najavila je Marija Klisura.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com