Društvo

AKTUELNOSTI IZ NOVSKIH ŠKOLA

Brojne su aktivnosti u novskim školama. Pored redovnih nastavnih obaveza, učenici i nastavnici organizuju izložbe, predavanja, dok srednjoškolce očekuje PISA testiranje.

OŠ “DAŠO PAVIČIĆ”

Prethodnih dana učenici VI i VII razreda priredili su Izložbu dekorativnog cvijeća „Školi na dar“, koje je organizovala profesorica biologije Milica Kovačević.

  

Učionice u kojima nastavu pohađaju učenici prvog i drugog razreda OŠ „Dašo Pavičić“, sada su opremljene i smart televizorima. Kako ističu iz ove škole, najmlađi na ovaj način dobijaju mogućnost upotrebe modernih tehnologija u nastavnom procesu. Uprava škole će se truditi da u narednom periodu nastavi sa opremanjem i drugih učionica i kabineta u školi.

U kabinetu informatike prethodne sedmice neobičan čas održali su učenici IX 1 odjeljenja učenicima VIII razreda koji uče izborne predmete: Zdravi stilovi života i Izrada grafike i obrada slike i fotografije. Tema je bila veoma aktuelna i svima zanimljiva: Psihoaktivne supstance i bolesti zavisnosti. Učenici su s pažnjom slušali i učili od svojih drugara, a na platnu su se smjenjivale poruke i misli poznatih ljudi: pjevača, reditelja,glumaca, filozofa, psihologa, pisaca…o psihoaktivnim supstancama i njihovom uticaju na zdravlje čovjeka. U realizaciju ovog časa uključile su se, pored nastavnice Ivane Vasilijević i nastavnica informatike Milijana Golubović, pedagogica Nedjeljka Stanojlović, nastavnica Ivana Kecojević, koja je odabrala misli poznatih i prevela ih sa engleskog na naš jezik, a ideju za realizaciju ovog časa dala je pomoćnica direktora Snežana Mirković.

OŠ “MILAN VUKOVIĆ”

U Osnovnoj školi „Milan Vuković“ učenicima je održana prezentacija mikro bit džepnih računara.

Ova škola je jedna od 10 u državi koja je početkom mjeseca dobila donaciju – 30 mikrobit džepnih računara, kao učesnica projekta „Škole za 21. vijek”, koji realizuju Britanski savjet u Crnoj Gori i Ministarstvo prosvjete.

 

OŠ “ORJENSKI BATALJON”

Učenici OŠ „Orjenski bataljon“ oslikali su nove murale na zidovima na prvom spratu škole.

  

Učenici ove škole juče su učestvovali u radu likovne i literarne radionice koje su održane u okviru manifestacije „Fešta kamelija Stoliv 2018″. I ovog puta su stvarali sa svojim vršnjacima iz škola u Risnu, Perastu, Kotoru i Tivtu.

PISA TESTIRANJE U SMŠ “IVAN GORAN KOVAČIĆ”

PISA testiranje u hercegnovskoj srednjoj školi biće obavljeno od 16. do 20. aprila. Četiri tima koja čine predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva obišli su tokom marta sve srednje škole u Crnoj Gori kako bi u direktnom kontaktu sa učenicima i nastavnicima ukazali na značaj PISA testiranja.

PISA je projekat Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koji akcenat stavlja na procjenu postignuća učenika u zadacima koji se tiču realnih životnih situacija i koji se smatraju relevantnim za efikasno učestvovanje u društvu odraslih, kao i cjeloživotnog učenja. Predmeti koje PISA procenjuje su čitanje, matematika i prirodne nauke. U svakom ciklusu PISA testiranja, akcenat se stavlja na ocjenjivanje jednog od ovih predmeta”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com