Društvo

AKTUELNOSTI IZ HERCEGNOVSKOG UDRUŽENJA PENZIONERA: OD IZLETA DO SOCIJALNOG STATUSA

U  hercegnovskom Udruženju penzionera broj žena, njihovih članica, manji je za 160, jer je toliko njih penziju zamijenilo socijalnim davanjem na osnovu troje i više djece. Time su izgubile pravo na brojne benefite uključujući odmor, rekreciju i izlete. A toga će, u ovom udruženju, u narednom periodu biti još.

Sredinom narednog mjeseca 150 penzionera putuje za Vrnjačku Banju, rekao nam je predsjednik Udruženja penzionera Herceg Novog, Aleksa -Aco Radulović ističući da su dio  novca za putovanje sami prikupili, a očekuju i pomoć Opštine.

-Obezbjeđena su dva autobusa a možda i više. Opština nam je pomagala nadamo se da će i sada. Penzioneri moraju imati sa sobom ovjerene zdravstvene knjižice, važeća dokumenta, ličnu kartu ili pasoš, jer između Crne Gore i Srbije ima potpisana Konvencija-kazao je Radulović.

Što se tiče rekreativnog odmora novskim  penzionerima su na raspolaganju 48 mjesta na Žabljaku i skoro duplo više u Ulcinju. Iako im odlazak na planinu više odgovara, jer žive na moru, nije im pošlo za rukom da broj odmora na Žabljaku povećaju.

-Najviše interesovanja ima za Žabljak. Protekle dvije godine vladalo je interesovanje za Kolašin, ali sporo ide ugovor Saveza sa predstavnicima Kolašina. To pitanje smo opet potencirali i obećano nam je do da će biti riješeno do kraja maja-  kaže Radulović.

Riječi hvale upućuje za dogovor Opštine i prevoznika „Blue line“ jer je za 50 penzionera obezbijeđen besplatan prevoz .

-Ti ljudi već duže od mjesec koriste povlastice za vožnju, koje važe do kraja godine. Očekujemo da će naredne ta brojka biti veća-ističe predsjednik novskog Udruženja.

I dalje bolna točka penzionera su primanja i zdravstvena zaštita. Minula dva mjeseca tim povodom imali su dvije skupštine.

-Osnovno pitanje na obje skupštine ticalo se socijalnog statusa. Mi smo posebno potencirali pitanje povećanja od 1,2% koje je po nama mizerno. U julu je obećano povećanje od 3%, a za one sa manjim primanjima 20%. Penzije nisu povećane tri godine, nominalno je vrijednost opadala imajući u vidu poskupljenje struje, goriva, hrane. Posebno smo se bavili problemima koji utiču na naplatu doprinosa. Najbolnije je pitanje garancija koje je država dala za promašene privatizacije pa je sve otišlo na teret građana odnosno poreskih obveznika. Na našim skupštinama se odvija demokratski dijalog i kritički odnos. Zahvalni smo državi na redovnosti isplata penzija, ali je to i naše stečeno pravo i obaveza države. Tražimo uvođenje prave metodologije za uvođenje penzija, do 60% i u okviru izmjena tražimo stolicu u republičkoj i lokalnoj skupštini, rekao je gostujući u našoj emisiji “Gost radija na Belavisti” predsjednik Udruženja penzionera Aleksa -Aco Radulović.

Ukazuje i, s jedne strane na dobru zdravstvenu zaštitu u domovima zdravlja, ali  i nedostupnost Opšte bolnice Meljine.

-Pisali smo Ministarstvu zdravlja i tražili da olnica, koja je sada u teškoj situaciji,  uđe u sistem javnog zdravstva. Ne možemo se razvijati bez jedne male opšte bolnice, u kojoj bi ostalo interno odjeljenje, centar za rehabilitaciju, porodilište, ekonomski dio a ostalo neka se da za gradnju onima koji su sada vlasnici. Još nismo dobili odgovor, sklopljen je ugovor da penzioneri pod povoljnim uslovima koriste rehabilitacioni centar. Imamo i sa Banjom dobru saradnju-ističe Radulović.

Goruće pitanje hercegnovskih, kao i svih penzionera u državi, je nabavka  lijekova.

-Od ukidanja prava da se lijekovi dobijaju besplatno u privatnim apotekama, refundacija se ne plaća u cjelosti. Aktuelizovali smo i pitanje putnih troškova, koja dosta kasne-objašnjava Radulović.

U Udruženju rade i na sanaciji stambenog prostora ugroženih članova , pa će ove godine za taj posao utrošiti više od 8.000 eura, dvostruko više od prošlogodišnjeg iznosa.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com