Društvo

AKTIVNOSTI NVO “URBAN NOVA” PREDSTAVLJENE U KLUBU “ORKA”

NVO Urban Nova u subotu, u klubu Orka, predstavila  je petogodišnji rad kao i aktivnosti koje će biti realizovane ove godine u okviru projekta “Gerijartrija”, a koji podrazumjeva kreativno- rekreativne i terapijske aktivnosti za naše starije sugrađane.

Iskustvo tokom petogodišnjeg rada, pokazuje je da se građanska svest i aktivizam najbolje podstiču kroz kreativnost. Poruku i pouku nabolje su ostavljale kreativne intervencije i aktivnosti naših najmlađih sugrađana, ali i onih nešto starijih, saopšteno je iz Nvo Urban Nova:

-Prvi samostalni projekat „Doin’ it in the park“ realizovan je 2014. , sa ciljem zaustavljanja propadanja Parka “Boka”. Urađeno je preko 40 različitih aktivnosti. Iste godine u junu kroz aktivnost „U Herceg Novom želim da…“ upitali smo naše sugrađane šta je to što im je potrebno kako bi Herceg Novi postao grad u kojem se lijepo živi. Istraživanje smo ponovili i u decembru 2016. U septembru 2014. je, u saradnji sa NVO Omladinskim kulturnim centrom, organizovan prvi „Parking day“, dan kada se u različitim gradovima po celom svetu izabrani parking prostori pretvore u mesta za kreativnost, saradnju i druženje građana, saopšteno je iz NVO Urban Nova.

Manifestacija povodom Međunarodne dečije nedelje „Herceg Novi- grad po mjeri djeteta“ prvi put je realizovana 2014. godine

-Događaj je realizovan i poslednje tri godine Kroz projekat „Ekotopia“ započeli smo priču o povezivanju različitih ženskih inicijativa i organizaciju i stvaranje budućih saveza, ali i prijateljstava. U istoj godini priredili smo akciju „Kišobranjenje“ gde je dekorisanim starim krišobranima, zajedno sa NVO OKC i Hercegnovskim pozorištem,

Kraj 2015. obilježavaju radionice sa ženama „Chez Godot“ kojima se informiše adaptacija Bekotovog „Čekajući Godoa“ u ženskoj postavi.

-U 2016. ulazimo kao partnerska organizacija u evropskim projektima: trogodišnjem StroNGO-  Doprinos razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj” i dvogodišnjem “Western Balkan Creative Clash”. Akcija „12h Re:Hub“ u kojoj smo zajedno sa mnogim pojedincima i organizcijama iz Herceg Novog učestvovale, predstavljala je dobar zaključak našeg rada i aktivizma u 2016.

Prošla 2017. počinje sa projektom “Ošarenimo grad” kroz koji su podržane tri omladinske inicijative, kroz koje je Herceg Novi trebao postati bolje mjesto za život- oslikana su 2 murala i realizovana aktivnost projekcije i razgovora na temu “Film i/ili knjiga”.

-Projektima “Moramo li ga čekat’?” i “Why wait” osigurali smo nastavak istraživačkih radionica, postavljanje na scenu istoimenog ženskog odgovora na “Čekajući Godoa”, kao i izvođenje predstave na alternativnim scenama u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu i u Centru kulute u Trebinju, Tokom juna sa  forum- teatar predstavom No hate school dece iz OŠ “Orjenski bataljom” iz Bijele uzimamo učešće na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.

Festival Španjola 2017. podržali su brojnim programa, a u periodu septembar- decembar urađene su tri umetničke intervencije u neumetničkim sredinama, a u cilju unapređivanja društvenih odnosa i komunikacije korisnika tih organizacija.

-U okviru projekta WBCC ostvarena je još i studijska poseta i učešće naših saradnika na obuci AIO Lab, kao i na završnoj Međunardonoj konferenciji.

Aktivnosti ove organizacije predstavljene su i tokom festivala umetnosti, filozofije i politike: TransEuropa- organizovanjem decentralizovanog događaja u Herceg Novom u sklopu TransEuropa Open.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com