DruštvoPolitika

SA 21. SJEDNICE SO HERCEG NOVI: POVUČEN PREDLOG O ZARADAMA LOKALNIH FUNKCIONERA, USVOJENA I DOPUNJENA ODLUKA O ZABRANI GRAĐEVINSKIH RADOVA

U nastavku 21. redovne sjednice SO Herceg Novi  na kojoj je trebalo da odbornici  razmatraju još devet tačaka dnevnog reda, povučeni su predlozi odluka o zaradama lokalnih funkcionera jer nije stiglo mišljenje Ministarstva finansija, kao i predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku odbora direktora Vodovoda i kanalizacije o produženju ugovora o opterećenju imovine hipotekom.

Da se povuče odluka o zaradama predložio je odbornik Izbora Mladen Ivanović,  obrazlažući da nije dobro da se plate povećavaju funkcionerima u trenutno teškoj finansijskoj situaciji,  na šta je Radman obrazložio da je usklađivanje plata zakonska obaveza ali zbog izostanka mišljenja resornog ministarstva povukao je odluku .

Odbornici su bez rasprave usvojili odluku o prodaji automobila koji su u vlasništvu opštine. Usvojena je i odluka o  izmjenama i dopunama odluke o utvrđivanju osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu. Odluka o zabrani gradnje u ljetnjem periodu izazvala je polemiku između odbornika DPS Slobodana Radovića i nezavisnkog odbornika Obrada Gojkovića nakon što je Radović predložio amandman  na odluku po kome bi gradnja bila dozvoljena u višim zonama.

-Odluka je rigorozna jer se i tokom zime ne može graditi zbog loših vremenskih uslova. Ova odluka zabranjuje gradnju na čitavoj teritoriji opštine od 15. juna do 15. septembra, treba realno sagledati da se omogući gradnja na pozicijama koje ne ugrožavaju turističku sezonu, npr. u  zaleđu. Turistička sezona je prioritet i ne smijemo je ničim narušiti, ali  rukovodeći se ranijim odlukama koje su bile prihvatljive  za sve privrednike, predlažem amandman-kazao je Radović.

Gojković je na to rekao da se iz kluba odbornika DPS-a  javljaju za raspravu jedino  kada su njihovi lični interesi u pitanju. Istakao je da je Radović predložio amandman na prethodnoj sjednici na odluku o emitovanju muzike u ugostiteljskim objektima i sada kada je građevinska sezona u pitanju.

-Prošli put je Radović reagovao zbog svog ugostiteljskog objekta a sada zbog svoje firme Krušo niskogradnja. Građevinska operativa na ulicama Herceg Novog napravila bi haos u saobraćaju.  Činjenica je da se javljate samo kada su vaši privatni interesi u pitanju a trebalo bi  kada je riječ o problemima  građana -kazao je Gojković.

U nizu replika Radović je odgovorio da njegova kompanija nije  ugrožena, te  da mu je namjera bila da pomogne  drugim privrednicima da prevaziđu  period turističke sezone, a mogu raditi u zaleđu.

-Amandman koji ja predlažem bio je sastavni dio odluka svih proteklih 20 godina za vrijeme vlasti u kojoj je Gojković bio. Ja predlažem još rigorozniji amandman da se gradnja zabrani 400 metara vazdušne linije od Jadranske magistrale-kazao je Radović.

Mirko Mustur  pridružio se raspravi i rekao da se ne mogu se preklapati turistička i građevinska sezona.

-Mi imamo ogromne gužve i zastoje i bez građevinskim mašina u saobraćaju. Mislim da moramo razmišljati i o ljudima koji se bave turizmom svega par mjeseci, jer im je godinama predsezona ugrožena građevinskim radovima. Slažem se da se omoguće radovi u nekim zonama koje neće ugrožavati turističku sezonu ali se moramo okrenuti  turizmu kao osnovnoj privrednoj grani- zaključio  je Mustur.

Danijela Đurović je ocijenila da  odluka  ima za cilj da se omogući što bolja turistička sezona. Predložila je  amandman kojim bi se zabranilo prometovanje građevinskih mašina i vozila koja prevoze rasuti teret Jadranskom magistralom u periodu od 15. juna do 15. septembra.

Odbornici su nakon pauze  nastavili rad i usvojili predloženu Odluku o zabrani građevinskih radova u sezoni sa amandmanima koje je predložio Slobodan Radović, što znači da će od zabrane biti izuzete druga zona, iznad magistrale i  poluostrvo Luštica.

Podršku nije dobio amandman Danijele Đurović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com