DruštvoIzdvojeno

AKADEMIJA POVODOM STO GODINA OSLOBOĐENJA OD AUSTROUGARSKE: NOVI JE PONOSAN NA SVOJU ISTORIJU

Svečana akademija povodom 100 godina oslobođenja Herceg Novog od Austrougarske održana je pred prepunim gledalištem u Dvorani Park, a program su priredile hercegnovske organizacije “Srpski Soko”,  “Karađorđe”, “Matica Boke”, SPKD “Prosvjeta”, Viteško društvo “Sveti Stefan” i  Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku.

Besjedio je dr Milan Gulić, saradnik u Institutu za savremenu istoriju iz Beograda i autor knjige “Bokelji na strani Srbije u Prvom svjetskom ratu”, istakavši da je oslobođenje Boke i propast monarhije, potvrdila oslobodilačka srpska vojska, čiji je dolazak u Budvu 8. novembra, Kotor 9. novembra, a u Herceg Novi 11. novembra, stanovništvo oduševljeno dočekalo.

– A kako bi drugačije srpsku vojsku dočekala malena Boka Kotorska koja dade oko 1 900 dobrovoljaca u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje? Nisu li Savo Gregović, Slavomir Želalić, Stevan Mustur, Savo Murišić, Mihailo Pavlović, Savo Radović, Petar Šparović, Ljubomir Gopčević, Mirko Komnenović, Špiro Poznanović, Atilije Raspor, Petar Džmonja, Luka Martinović, Jovo Bajković i drugi Budvani, Kotorani, Rišnjani i Novljani jasno pokazali kome pripadaju, kako se osjećaju i čiju vlast u Boki Kotorskoj jedino iskreno žele. Željeli su samo i jedino svoju srpsku vojsku i svoju srpsku državu, i ostvarenje njihovih snova i težnji upravo se dogodilo prije stotinu godina, rekao je Gulić. 

Zbog toga je s pravom prva polovina novembra 2018. posvećena podsjećanju na slavne dane prošlosti, nastavio je Gulić i dodao da svjesni istorijskih činjenica i okolnosti onoga vremena možemo samo reći:

– Hvala precima na 1918. Hvala onima koji pobjediše na Ceru i Kolubari, koji ratovaše na Drini, koji ginuše kod Mojkovca, koji pređoše Albaniju da bi na Krfu vaskrsli i probili Solunski front , ostvarili veliko djelo ujedinjenja – poručio je dr Gulić.

Goste i publiku  pozdravio je arhijerejski namjesnik, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić. On je između ostalog govorio i o, kako je rekao, aktuelnom “montenegrinskom” dokazivanju da je srpska vojska bila okupatorska, što nikako nije bilo moguće u Crnoj Gori Petrovića .

– Kralj Nikola svoju kraljevinu naziva  „drugom srpskom kraljevinom u srpskom primorju, pored srpske kraljevine u Srpskom Podunavlju“ (“Glas Crnogorca“ 15. avgust 1910. – inaguralni govor), a o Boki pjeva: „bez Boke bi Srpstvo bilo ka nevjesta bez đerdana“… Ovi novi sada, silom na sramotu, hoće da nametnu neku svoju istinu koja nije utemeljena na činjenicama. Stvara se antisrpska histerija koja je kulminirala zabranom ulaska u Crnu Goru srpskim intelektualcima. 

Krivokapić je  poručio i da “novokomponovana montenigrinska doktrina svoje uporište ima u idejama ratnih zločinaca Sekule Drljevića, Savića Markovića-Štedimlije i njima sličnih.”  S druge strane podsjetio je da se Boka ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine, kao i da se Pravoslavna eparhija Bokokotorsko – dubrovačko – spičanska direktno ujedinila u obnovljenu Srpsku pastrijaršiju 1920. godine.

U ime Opštine Herceg Novi, govorila je potpredsjednica Danijela Đurović ističući da je ovo grad ponosan na svoju istoriju, neuništive slobodarske tradicije, koji slavi i pamti svoje oslobodioce. Đurović je dodala i da, stotinu godina od završetka Velikog rata i proboja Solunskog fronta, imamo otvoren “jedan drugačiji, ali jednako važan front na kojem se borimo za istinu, za pamćenje ko su nam bili preci, zašto su živjeli i ginuli, da bismo znali ko smo mi i u kom pravcu treba da idemo”.

– Svi koji su se borili za našu otadžbinu i narod, za ujedinjenje braće, zaslužuju da budu više od imena uklesanog u hladan kamen. Jefto Gojković, Mirko Komnenović, Mićo Pavlović, Risto Šuković i mnogi drugi, zaslužuju mjesta u školskim udžbenicima i na časovima istorije. Mi danas sa ponosom svjedočimo da smo potomci tih junaka, i da smo dostojni naše istorije. Nedavno je otkrivena spomen česma Bijeljanima dobrovoljcima, stradalnicima i učesnicima u oslobodilačkim ratovima 1912 – 1918, a u  Herceg Novom je organizovana izložba sjećanja na bokeljske dobrovoljce “Tamo daleko 1918 – 2018”, podsjetila je Đurović, istakavši da su ovi događaji važni jer njeguju kulturu pamćenja i bore se protiv zaborava. 

U programu su učestvovati  horovi “Sveti Vasilije Ostroški”, “Roždestvo” i “Sveti Savi Sava”, KUD “Ilija Kišić”, vokalni solista Dušan Tadić i recitator Miloš Bogdanović, a program je vodila  Dragana Vlaović.

Jutros je u manastiru Savina služen parastos za 130 bokeljskih dobrovoljca poginulih u vojskama Srbije, Crne Gore i Sjedinjenih američkih država.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com