Društvo

AKADEMIJA POVODOM 75 GODINA OD FORMIRANJA NOU BOKEŠKE BRIGADE

Sinoć je održana poslednja sjednica organizacionog odbora SUBNOR-a 1941-1945 (Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budva) u saradnji sa kolegama iz Saveza boraca Trebinja povodom obilježavanja jubileja 75 godina od formiranja Bokeške Narodnooslobodilačke udarne brigade.

U saradnji sa opštinama u Dvorani Park u subotu 5. oktobra u 12 časova biće održana akadmija i evocirane uspomeneme na 5. oktobar 1944 godine kada je u selu Konjsko –Zupci kod Trebinja formirana NOU Bokeška brigada sa prvim komadantom Božom Jovanovićem, kazao je potpredsjednik organizacionog odbora Ljubenko Borović:

-Bokeška brigada učestvovala je od oktobra 1944. do maja 1945. u oslobođanju Boke, Danilovgrada, Podgorice, a u aprilu i maju 1945. godine u razbijanju neprijateljskih snaga u Metohiji gdje je imala velike gubitke. Domaćin svečanosti je opština Herceg Novi i predsjednik Stevan Katić koji će pozdraviti učesnike akademije. Program će početi polaganjem vijenaca na Konjkom na Zupcima.

Na akademiji će biti uručena priznanja živim učesnicima Prve bokeljske brigade: Aleksandru Acu Dragićeviću, Jovanu Toškoviću,Jeftu Musiću (Herceg Novi) Antunu Tonćiju Denderi, Tripu Miloševiću(Kotora), Lazaru Boreti i Mirku Miketiću (Budva). U Kulturno i umjetničkom programu učestvovaće KUD „Igalo“ i učenici osnovnih škola. Na sastanku je najavljeno da će na akademiji i u ime SUBNOR-Crne Gore govoriti predsjednik Radojica Radojević i profesor Borović iz Kotora . Pozivnice za prisustvo akademiji upućene su kabinetima predsjednika Crne Gore i Vlade Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću, ministru odbrane Predragu Boškoviću,predstavniku Privredne komore Vlastimiru Goluboviću, presjednicima opština i opštinskih organizaca boraca i načelniku opštine Trebinje Mirku Ćuriću na čijoj teritoriji je brigada formirana.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com