DruštvoIzdvojeno

ADVOKAT PEJOVIĆ: ANTISINDIKALNIM DJELOVANJEM POSLOVODSTVO POMORSKOG SAOBRAĆAJA ŠALJE LOŠU PORUKU

Nakon što je bivšem predsjedniku Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja Ivanu Vučinoviću uručen otkaz, sa još tri zaposlena u tom preduzeću poslodavac je raskinuo radni odnos. Po riječima njihovog advokata Jovana Pejovića, odluku o prestanku radnog odnosa su poništili Osnovni, pa Viši sud,  ali im je nakon toga ponovo uručen otkaz.

– Riječ je trojici mornara,  Edvardu Krivokapiću, Miodragu Radanoviću i Miodragu Pavloviću. Oni su nakon sudske odluke pozvani, ponuđen im je novi izmjenjeni ugovor o radu, mimo zakona, jer im nije dat rok od osam dana o izjašnjavanju, i ponovo im je uručen otkaz. Ponovo smo na sudu. U toku je i predmet za Ivana Vučinovića koji je podnio i tužbu zbog  šikanoznog i nebuloznog rasporeda na drugo radno mjesto – kazao je Pejović.

Advokat Pejović zastupa 21 radnika Pomorskog saobraćaja,  od kojih  16 svoja prava iz radnog odnosa traže sudskim putem.

– Oni pred Osnovnim sudom Herceg Novi vode postupak radi manje isplaćenje zarade po osnovu minulog rada, po osnovu  neisplaćenih prekovremenih sati rada, zatim naknade štete za  neiskorišćene godišnje odmore, kao i po osnovu neisplaćivanog regresa za  godišnje odmore. To suđenje je zakazano za februar-kazao je Pejović.

Na udaru menadžmenta je i članica Izvršnog odbora Sindikata Pomorskog saobraćaja Tatijana Mandić dugogodišnja radnica  Pomorskog saobraćaja, kaže Pejović.

 

-Par dana nakon što je uručen nezakoniti otkaz, Ivanu Vučinoviću, po već ustaljenom  sistemu povedena je disciplinska mjera protiv članice Izvršnog odbora  sindikata Tatijane Mandić.  Ona jeste potpisnica jednog apela,  odnosno odluke sindikalne organizacije, prema poslovodstvu da se obustave kršenja ljudskih prava  i  odmah su prema njoj  krenule mjere kažnjavanja i pokrenut je disciplinski postupak. Optužbe u toj disciplinskoj su besmislene i  navedene su kao teže povrede rada. Međutim, riječ  je o tehničkoj grešci prilikom obračuna naknade za prevoz pri čemu nije oštećen ni Pomorski saobraćaju niti korisnik, već je riječ o tehničkom podatku prilikom unošenja u računar, bez ikakve štete i posledice za bilo koga, što se i ranije dešavalo. Ali samo pokretanje disciplinskog postupka u Pomorskom  saobraćaju je do sada značilo i otkaz i bojim se da šalju lošu poruku,  diskriminacije sindikata –rekao je Pejović.

Advokat oštećenih  naglasio je da, ukoliko se u  parničnim postupcima dokaže svjesno kršenje prava zaposlenih,  antisindikalna i druga diskriminacija, može se otvoriti i pitanje  krivične odgovornosti poslodavca.

-Ovo je klasicna sidikalna diskriminacija koju ponovo osuđujem i po ko zna koji put pozivam institucije sistema da reaguju  na ovaj višemjesečni progon  i bezakonje-kazao je bivši radnik i  predsjednik Nezavisnog sindikata Ivan Vučinović, napominjući da od  osnivanja sindikata par kolega koji su bili njegovi članovi, više nisu  u radnom odnosu.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com