IzdvojenoKultura

70 GODINA MUZIČKE ŠKOLE HERCEG NOVI: PORUKA SVEČANE AKADEMIJE – POŽRTVOVANJE I LJUBAV OPRAVDAVAJU DUGO POSTOJANJE

 

Impresivan broj godina, cijelih 70,  koje proslavlja hercegnovska Muzička škola znači  kulturni identitet I umjetničko  naslijeđe grada, muzike pogotovo, čulo se na svečanoj akademiji priređenoj  u Dvorani “Park” povodom ovog jubileja.

Poruku publici, kolegama, gostima, roditeljima i posebno učenicima  prva je uputila Jovanka Veljović, direktorica ove ustanove.

-Požrtvovanjem,  ljubavlju prema onome što radimo opravdavamo ovo dugo postojanje. Na taj način zahvaljujemo i odajemo poštovanje svima, od  osnivanja naše škole do dana današnjeg. Dakle, od  osnivača, prvih profesora, prvih učenika, plejade svjetskih umjetnika koji su potekli iz naše škole, našim prijateljima i svima onima koji rade za dobro  i napredak naše ustanove. Hvala svima vama  što ste došli večeras,  svima koji nam žele dobro, prijateljima, sponzorima, pokroviteljima, a ono najvažnije, hvala našim dragim učenicima.  Hvala i onima koji nam pripadaju i dalje, kojima i mi pripadamo, ali na žalost više nisu sa nama, rekla je Veljović.

Muzička škola u Herceg Novom osnovana je 1949.godine,   Anton Homen  bio je prvi direktor, Novljanin  Petar Vučetić nabavio je prve instrumente a prva nastavnica klavira bila je  Vanda Drobnjaković. Poslije njih u školu dolaze Margarita Lisjenko, Marija Tereza Vidak, Bjanka Radanović… Škola je  1986 . godine,  nakon nekoliko preselenja, smještena u lijepu i prostranu zgradu  koja je za tu namjenu   projektovana i sagrađena  u hercegnovskom  Starom gradu.

Za pohađanje nastave u prvoj godini prijavllo se stotinu učenika, a sada ih ima više od 400, čulo se u filmskoj storiji za koju je scenario,  kao i za akademiju, napisao Stevan Koprivica.Direktori Muzičke škole bili su istinski posvećenici, od Antona Homena, Ivana Lazarova, kasnije tokom 22 godine Dragana Rakića, Zorana Redžića, Branislava Najdanovića…

U znak zahvalnosti za višegodišnju saradnju i podršku zahvalnice Muzičke škole  uručene su  sinoć Opštini Herceg Novi a primila je sekretarka Sekretarijata za kulturu Ana Zambelić Pištalo i gradskoj Turističkoj  organizaciji u ime koje je priznanje primila Kristina Milatović. Zahvalnice su zaslužili i mediji: Radio Skala Kotor, Radio Dux, Radio Televizija Crne Gore I  Radio televizija Herceg Novi. Zavrijedili su priznanje i zahvalnost i Biro konto, konoba Portun, ŠOSMO “Vida Matijan” iz Kotora, ŠOSMO iz Tivta, u čije ime se zahvalila direktorica i predsjednica zajednice muzičkih škola Crne Gore Pina Bubanja.Muzička akademija Cetinje, hotel Lajt haus i gradska kfana Herceg Novi, JUK Herceg fest, novinarka Dubravka Perović takođe.

Posebna zahvalnost iskazana je Ministarstvu prosvjete Crne Gore.

Program su  vodili glumci Kristina Stevović I Dejan Đonović a nastupili su  nekadašnji učenici hercegnovske škole sada srednjoškolci u Tivtu i Kotoru: Maksim Urdešić, učenik prvog razreda tivatske Srednje muzičke školena odsjeku za klarinet, Tijana Beogović učenica drugograzreda škole  “Vida Matijan” iz Kotora na odsjeku za violinu, Jelena Mandić učenica hercegnovske Muzičke škole  koja je za samo četiri godine osvojila desetak nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Hor hercegnovske škole otpjevao je himnu Crne Gore,dirigovala je Jovana Ražnatović, a školski orkestar kojim je dirigovala Ivana Petković  izveo Šostakovićev valcer. Klavirsku podršku pružili su  profesori  Đuro Poznanovići Anita Zloković.

Novljanin, pijanista i pedagog Boris Kraljević  koji je iz hercegnovske Muzičke škole  krenuo na muzičke scene i osvajao ih na pet kontinenata ostvarujući  impresivnu karijeru prisjetio se prvih školskih dana u Novom.

-Ja odnedavno ponovo idem u Muzičku školu, nakon više godina odsustva bilo kakve komunikacije, iako sam u toj školi proveo značajan dio srećnog djetinjstva I stekao sva potrebna znanja za nastavak školovanja. Svako ko me imalo poznaje ili je bio u prilici da pročita moju umjetničku biografiju zna da sam  Novljanin, da sam učenik hercegnovske Muzičke škole, da me naučila da sviram klavir I zaljubila u muziku Milena Lučić,pijanistkinja i pedagog čiji je doprinos kulturi I muzičkom obrazovanju u Herceg Novom izuzetan, važan i dragocjen i čije je zasluge nemoguće precijeniti, rekao je Kraljević.

Podsjetićemo, on već niz godina živi i radi u Singapuru uspješno obavljajući pedagošku i razvijajući koncertnu karijeru.

Kraljević  se potom osvrnuo i na godine kada nije sarađivao sa Muzičkom školom, od ljeta 2011. do prije nekoliko mjeseci. Podsjetio je da su za lokaciju na kojoj se sada nalazi zgrada škole najzaslužniji Milena Lučić i pokojni Dragan Rakić, dok je za projekat i nadzor bio odgovoran njegov pokojni otac arhitekta Savo Kraljević.

Poslije osam godina on se, kako je rekao, odazvao pozivu i pruženoj ruci saradnje nove direktorice Jovanke Veljović želeći da pokaže koliko mu zaista znači ova škola i koliko je snažna želja da buduće srednja muzička škola u Herceg Novom bude visokog ranga i izvanredne reputacije. U tom cilju je nagovještena I saradnja sa kolegama iz Dubrovnika za koje Kraljević vjeruje da jednako kao što novska publika pamti njihove nastupe na Danima muzike I oni pamte srdačan prijem  hercegnovskih poštovalaca klasike.

Akademija je  peti program priređen povodom sedamdesetog rođendana  Muzičke škole, a u finalu  – slijedi  gala koncert  (subota, 14. decembar u 19 sati u Dvorani “Park”) na kome će sa Zagrebačkim kvartetom nastupiti pijanista Boris Kraljević i gitarista Goran Krivokapić.

Priča kojom završavamo ovaj izvještaj  biće podsticaj svim roditeljima koji vjeruju u hercegnovsku Muzičku školu.

Prepuna sam divnih utisaka zbog mnogo čega, rekla nam je klavirski pedagog Milena Lučić.

-Drago mi je što je sa nama i Boris Kraljević, što su tu profesori Muzičke škole, učenici, a kada vaš bivši učenik zaista postane građanin svijeta, ambasador našeg grada i najljepše umjetnosti na svijetu čovjek nema šta više da kaže osim da se osjeća krajnje srećno I ispunjeno

I u ime  kolektiva RTV HN  srećno prvih sedamdeset  novskoj Muzičkoj školi i još više radosti i uspjeha u godinama koje slijede!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com