DRUŠTVOIzdvojeno

50. PRAZNIK MIMOZE: POČELI DANI POLJSKE

Koncertom Orkestara mladih Doma kulture u Lobezu  na Trgu Nikole Đurkovića počeli su Dani Poljske kulture, u okviru jubilarnog 50. Praznika mimoze.  Večeras je planiran koncert u Igalu, dok će sutra u Gradskoj kafani biti organizovana gastro večera.

Orkestar Doma kulture iz Lobeza sarađuje sa Gradskom muzikom od prošle godine, kazala je kapelnica Valentina Kulinović:

-Kada je usledio poziv za tamičenje u njihovom gradu Lobezu, mi smo se sa zadovoljstvom odazvali i ostvarili smo zapažene rezultate. Osvojili smo drugo mjesto u defileu i za nastup. Sada su naši prijatelji kod nas. Riječ je o Omladinskom sastavu uzrasta od 15 do 23 godine, a sa našim najmlađim članovima mi smo se kod njih takmičili. Gradska muzika se kroz saradnju sa orekstrom iz Lobeza, nakon dužeg vremenskog perioda, našla u prilici da se takmiči i uporedi se sa orkestrima u Evropi, kazala je Kulinović.

Direktor Doma kulture i dirigent Omladinskog orkestra u Lobezu Darijus Lezion kazao je da su prvi put na Prazniku mimoze i da im je u Herceg Novom vrlo lijepo  i nada se da će dolaziti i u budućnosti.

Nakon nastupa, gosti iz Lobeza su posjetili Gradsku muziku Herceg Novi, koja je prošle godine učestvovala na Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara i big bendova u tom gradu, kao i hercegnovsku Muzičku školu. Takođe, predstavnici grada Lobeza su bili gosti Opštine Herceg Novi, gdje su o daljoj saradnji razgovarali sa potpredsjednicima Milošem Konjevićem i Danijelom Đurović, saopšetno je iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

-Herceg Novi je predivan grad. Ima predivno more i muziku, divne ljude. Osjećamo se ovdje kao kod kuće, istakao je nakon nastupa dirigent Omladinskog orkestra i direktor Doma kulture u Lobezu Darijus Lezion.

Lezion je izrazio zainteresovanost za saradnju na zajedničkom projektu, koji će povezati orkestre dva grada. Naime, predstavnici poljskog grada inicirali su uključivanje Herceg Novog u međunarodni omladinski projekat koji realizuju sa partnerima iz njemačkog grada Bavenhauzena. Ovo je prvi korak koji su uradili, a sada je potrebno da apliciraju za finansijska sredstva iz Evropske unije, kaže Lezion, i nada se da će to biti podsticaj i za neke buduće projekte.

Kapelnica Gradske muzike Herceg Novi Valentina Kulinović potvrdila je zainteresovanost za učešće u projeku čiji je cilj edukacija mladih članova orkestara.

-Dobili smo poziv za radionicu u Babenhausenu, u Njemačkoj, koja će biti realizovana u maju ove godine. Gospodin Darijus je koordinator ovog projekta i prepoznao nas je kao jako interesantan i zanimljiv sastav jer imamo veliki broj djece. Bićemo jedini predstavnici iz zemlje koja nije u Evropskoj uniji, kazala je Kulinović. Ona ističe da je ovakav vid saradnje neophodan da bi se širili vidici, jačale veze, ali i da se kvalitet onoga što se radi u Herceg Novom pokazao mnogo šire od granica naše države.

Orkestar mladih Doma kulture u Lobecu nastupiće večeras u 18 sati u Igalu, dok će gastro večera biti organizovana sutra u 20 sati u Gradskoj kafani.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com