Kultura

5. TRG OD ĆIRILICE: PROMOCIJA KNJIGE I PROJEKCIJA FILMA “DUŠU NISU UBILI”

Večeras je na Trgu od ćirilice planirana  projekcija dokumentarnog filma „Dušu nisu ubili“ i promocija istoimene knjige novinarke televizije Republike Srpske Mire Lolić Močević. Na promociji će govoriti dr Draga Mastilović i autor. Početak je u 21 sat na Trgu Belavista.

Sinoć je na ovoj manifestaciji odigrana monodrama „Junak đevojka“ i prikazan film „Čelične ratnice“ Jelene Ivanišević Paunović umjetnički Jelene Mile. Predstavljena je i knjiga „Moj đed Vido Brković“ koja je osvojila publiku. „Junak đevojka“ je je priča o Vasiliji Vukotić  ćerki serdara Janka Vukotića koji je sa svojom Sandžačkom brigadom dobio 1916. godine čuvenu Mojkovačku bitku . U filmu „ Čelične ratnice“ Jelena Mila igra 13 likova žena koje su dobovoljci u Prvom svjetskom ratu.

-Tekst je stvaran na osnovu orginalnih zapisa iz biografija tih herojina od koje su mnoge zaboravljene. Čitav film obiluje izuzetno snažnim porukama, a sadrži  ispovjedne elemente i  pričan je  tamo gdje ja sada živim u Stokholmu. Šveđani su ga razumjeli ali oni se plaše rata.Plaše se sukoba i izbjeglica. U filmu sam glumila likove: Milunke Savić, Vasilije Vukotić, Milene Marić Ajnštajn ,Milice Marka Miljanova Popović, Nadežde Petrović, Zorice Sare Mitić, Sofije Jovanović, Dijane Budisavljević, Makedonke Delfe Ivanić, Slovenke Antonije Javornik , zatim Katarine Šturceneger iz Švajcarske , Engleskinja Flore Sends i Elsi Ingli , američke novinarke Meri Geldvin kao i holadske princeze Žane Markus koja je pomagala hercegovačke ustanike 1875 godine i borila se u odredu Mića Ljubibratića.

U knjizi „Moj đed Vido Brković“ , njegova unuka Jelena Mila je objavila biografske podatke i pjesmu o dobrovoljcima iz Amerike koji su učestvovali u Prvom svjetskom ratu.

-Ova knjiga u istom duhu nastavlja da ispisuje tu tradiciju prećutne ljubavi i posvećenosti koja je imala i Vasilija Vukotić i druge herojine o kojima sam ja pričala u filmu i monodrami , rekla je Jelena.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com