IzdvojenoKultura

ZAVRŠENI OKTOBARSKI DANI GRADA: PREDSTAVA “O MIŠEVIMA I LJUDIMA” POSVETA PRIJATELJSTVU, POVJERENJU, ČOVJEKOLJUBLJU

Predstavom „O miševima i ljudima“ u režiji jednog od najznačajnijih reditelja današnjice u regionu, Dina Mustafića, koja je odigrana sinoć u Dvorani „Park“ završeni su Oktobarski dani grada, koji su se odvijali pod sloganom „Sloboda -Novi – ljepota“

Predstava koju je publika pratila s punom pažnjom a nagradila dugim aplauzom   rađena je po istoimenoj noveli Džona Stajnbeka kao koprodukcija  „ Barskog Ljetopisa“ i podgoričkog  Gradskog pozorišta.

Priča je  smještena u tridesete godine prošlog vijeka, period Velike depresije u Americi. Junaci su obespravljeni radnici a među njima su Džordž i Leni, dvojica prijatelja koji sanjaju svoj komad zemlje, dom, mjesto na kome će ostvariti taj mali san i sopstvenu slobodu. Posvetu prijateljstvu, čovjekoljublju, bliskosti i povjerenju  koje iskazuju  jedan za drugoga na scenu upečatljivo donose Miloš Pejović kao Leni, čovjek sa smetnjama u razvoju i Mišo Obradović, kao pouzdani, čestiti Džordž.  Komentar ove ocjene dala je za Radio Herceg Novi i naš portal  direktorka Barskog ljetopisa  – Ksenija Popović.

– Po prirodni stvari se uloga Lenija izdvaja, zato što je nije lako igrati, vrlo je komplikovano  ne sklizuniti i ne pretjerati. To je klizav teren za glumce,a mislim da je Miloš Pejović  našao pravu mjeru, naime odlučio je da Lenija  igra kao dijete, da  igra čisto, jer u takvim okolnostima Leni i  čitav svijet prihvata na taj djetinjasti način, potpuno  neiskvareno i bez  zadrške. Mislim da je u tome pronašao  pravu žicu, da publika to prepoznaje i još nismo imali igranje gdje on nije bio nagradjen jakim aplauzom,  i na barskoj premijeri, svakoj reprizi, u Podgorici i pred domaćom publikom u Novom, uvijek je dobijao najveće aplauze i mislim da je opravdao što je dobio jednu od dvije glavne uloge. Izuzetno smo srećni što smo imali prilike  dvije godine da sarađujemo sa vašim glumcem, jer je i prošle godine igrao u našoj produkciji, kaže Popović.

U ostalim ulogama ove vrlo dobre predstave su  Branko i Pavle Ilić,  Marija Đurić, Božidar Zuber, Vule Marković  i odlični Dejan Đonović. Naša sagovornica kaže  i on  je vaš Novljan i takođe odličan iako je  to manja uloga.

-Naravno da ću izdvojiti njih dvojicu jer smo u Herceg Novom, ali ne vidim da je  iko od ekipe posustao na bilo koji način i svako je dao sve od sebe i večeras i mislim da se to vidi, da to publika  prepoznaje i nagradi.

Rekli smo našoj sagovornici da je predstava „O miševima i ljudima“ odigrana  istog datuma kada je 1984. godine obnovljeni ansambl Hercegnovskog pozorišta  odigrao premijerno Kenoove „Stilske vježbe“.

-Zbilja sam počastvovana što je nas zapalo da igramo za vaš jubilej i što je publika vako lijepo reagovala.Zaista mi se čini da je disala sa predstavom i pratila svaki trenutak pažljivo i da je na pravi način doživjela , smijala se kada treba, plakala kada treba, aplaudirala i ustala, tako da čini mi se da je taj kontakt između predstave i publike bio onaj pravi. Kada sam  birala ovaj tekst i kad sam birala reditelja, ragovarala sa Dinom Mustafićem, cilj nam je bio da napravimo stari dobri teatar kojeg smo se svi uželjeli. Glumci su se uželjeli da prave takve predstave, da igraju, publika da gleda i nadam se da smo uspjeli u tome.

Jedna od tema razgovora sa  Ksenijom Popović bile su i pozorišne koprodukcije, koje su prema njenim riječima izuzetno važne, jer nakon igranja na festivalima predstava treba da živi i tokom godine.

-Nastojim da sklopim koprodukcije sa pozorištem kako bi predstava živjela tokom godine, a realno nije lako jer imamo četiri pozorišta koja imaju repertoar cijele godine, u Podgorici dva, Cetinju i Nikšiću po jedno.  Moj princip rada je da ne angažujemo  glumce sa strane. Želim glumce iz Crne Gore, a to onemogućava sklapanje koprodukcija sa kućama van Crne Gore jer bi njih svako igranje koštalo kao gostovanje. To nam  sužava djelovanje ali je važno jer prečesto imamo situaciju da nam dolaze  zvijezde iz popularnih serija a naši talentovani glumci im unose pisma. S druge strane, želim da dovedem reditelje sa strane da bi naši glumci proširili znanja i senzibilitet, mimo onga što se kod nas nudi.

Ponudila sam saradnju i Hercegnovskom pozorištu za naredno ljeto. Ostalo je da promisle da li imaju interesovanja. Mi radimo komad, na žalost ne mogu da najavim ni ko je reditelj niti koji je komad u pitanju ali radimo možda sa najačim rediteljem regiona, i presrećni smo jer je pristao da radi sa nama. Gledamo kako ćemo predstavu koncipirati za iduće ljeto u smislu koprodukcije. Crna Gora ima preko 200 festivala ali zašto ta pozorišta koja ljeti i djeluju u Crnoj Gori ne bi sarađivala , ne znam kao što ne znam  zašto se to doživljava konkurentskim a trebalo bi da bude saradnja na kojoj ćemo  raditi svake godine, rekla je Popović.

 

Fotografije sa Fb stranice K.P. i zvanične stranice Gradskog pozorišta Podgorica

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com