IzdvojenoKulturaUncategorized

33.FFHN MFF: PREDSTAVLJEN ŽIRI ZA SELEKCIJU DUGOMETRAŽNOG IGRANOG FILMA

Na prvoj  konferenciji za novinare  koje i ove godine vodi Vuk  Perović danas je u Braseriji Instituta Igalo  predstavljen žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.

Dunja Klemenc producentkinja filma “Ničija zemlja” koji je ovjenčan Oskarom I još šezdesetak svjetskih priznanja govorila je o značaju koji nagrade imaju u svijetu.

– Nagradu koja je stigla prije dvadesetak godina, skoro je zaboravljena, jer sam uvijek  voljela svoj posao,  volim još više a u ovim  godinama radim sa jako malo svojih vršnjaka. Ja ove godine imam film u Sarajevu, dokumentarac, i jako sam ponosna na to, da smo na takvom festivlu  u zvaničnoj konkurenicji, rekla je Klemenc uz opasku da se nagrade više uvažavaju u svijetu nego kod nas.

Kao da je nastavio ovu misao Vinko  Brešan je rekao da „priroda filma nije natjecateljska“.

– Vrlo je teško upoređivati jedan film sa drugim, jedan svijet sa drugim. Festivale su izmislili producenti, distributeri, da upozore na neka ostvarenja i da kažu publici da pogledaju neki film. To je cilj, to je svrha festivala. Nagrade nisu  ideja, to je samo poruka publici da pogleda jedan film.

Novljanka i producentkinja Jelena Mišeljić podsjetila da se njena putanja i na ovom festivalu  preplitala sa karijerom.

– Neobično je biti u žiriju festivala, u kojem ste bili i u organizaciji. Drago mi je da se nastavila neka logika  festivala, koja je započeta prošle godine. Razumije se  da je uloga žirija komplikovana, da je  na festivaloima riječ o različitim poetikma koje morate da ocjenjujete. Veliki je  to izazov, ali mi je jako drago da sam i u ovoj ulozi.

Nikola Ljuca, reditelj koji je već bio u žirijima za kratke filmove, i znam šta su festivali,  kaže da „ide na ono što se njemu dopada“.

– Tu su i drugi ljudi koji su odreogavali na nešto što se njima sviđa. Svi mi radimo i stvarmamo filmove, i tu ćemo se naći.

Nikola Ristanovski i festivale i žiriranje  doživljava kao  priliku  da se sretne sa nekim ljudima sa kojima se rijetko viđa  a kojima se divi. Neko mora i to da obavlja, a ako postoji festival gdje mislim da se osjećam normalno, to je ovdje, u Herceg Novom, rekao je Ristanovski.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com