Kultura

33. DANI MUZIKE: NIJE NAM ZADATAK DA FESTIVAL OPSTAJE, VEĆ DA RASTE I NAPREDUJE, KAŽE BORIS KRALJEVIĆ

Na 33. Danima muizike – večeras  violončelista  Aleksandar Neustrojev i Novljanka, pijanistkinja Marija Vitrih Savićević,  koja živi u  Srbiji i  Švajcarskoj. Na programu su djela Šumana, Debisija, Rahmanjinova, a početak je u  21 i 30 u Dvorani Park. Festival i ove godine protiče u odličnoj atmosferi, a umjetnički direktor i selektor, pijanista  Boris Kraljević kaže kaže da je obaveza organizatora da festival ne samo opstaje nego i da se razvija i napreduje.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/boris-2-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Skoro je jednoglasna ocjena da se u tome i uspijeva, posebno od kada je festival iz Muzičke škole „izmješten“ u Dvoranu „Park“.

– Bilo je raznih opcija u vezi sa mjestom održavanja, Dvorana „Park“  se pokazala kao dobro i gostoljubivo rješenje. Ja se takvih stvari  (izmještanja iz Muzičke škole)  nerado prisjećam. U kontekstu incidenta sa Muzičkom školom upotrebljavam riječi prostakluk, provincija, arogancija, bahatost, a danas sam jako dobro raspoložen, pa ću reći da je to u najmanju ruku nedobronamjernost. Mi smo bili prinuđeni da tražimo novo rješenje i, u saradnji sa dragim prijateljima iz Herceg Festa, koji je odličan producent, ne samo Dana muzike, rješili smo da Festival premjestimo u Dvoranu Park. Svaki prostor podrazumjeva i limite, a kada se nešto planira dovoljno unaprijed sve se lijepo uklopi. Bili smo u strahu kako će sve ispasti i biti prihvaćeno od festivalske publike. Ovaj broj publike iz koncerta u koncert raste,  ne bi više mogao ni da stane u Muzičku školu, ali taj incident  nije bio nivo niti  krug kakav se podrazumijeva  u kulturi. Sve to što se tiče Dvorane Park teče kako treba, uz želju da saradnja i uslovi budu sve bolji i bolji.

Na konferenciji za novinare smo čuli dvije vaše želje koje se odnose na festival; nabavka novog koncertnog klavira i  onda nastup Simfonijskog orkestra.

– Jedna od mojih daljih obaveza na funkciji umjetničkog direktora, ali i s obzirom da i sam sviram, je nabavka koncertnog klavira, koji je neophodan. Jutros sam probao klavir koji je divno služio sve ove godine, to je jedan od onih „Petrofa“ koji je odlično reagovao na napore našeg dragog Miloša Skendera, klavir-štimera iz Podgorice, koji je sve činio i odnosio se, a i odnosiće se, nadam se, i dalje prema njemu kao prema svom čedu. Ipak,  klaviri, kao i sve ostalo, imaju svoj kraj. To je jedini instrument za koji ne važi pravilo – „što stariji – to bolji“.  Činili smo sve da taj instrument učinimo boljim i prije festivala, ali i da ga ostavimo u što boljem stanju  poslije festivala. Tu su i naši gosti, divni pijanisti, koji su svih ovih godina svojim izvođenjem činili i ono što smo mislili da nije moguće sa takvim instrumentom. Publika je uvjek bila zadovoljna i vraćala se na klavirske recitale, ali ja bih volio da već ove godine i moj dragi kolega, proslavljeni češki pijanista Ivo Kahanik, a i ja na zatvaranju, da imamo priliku današoj publici pružimo najviše što možemo sa nekog boljeg instrumenta. Ne treba komentarisati koliko grad Herceg Novi i naša publika to zaslužuju. Ponoviću ono što sam bezbroj puta rekao – da mi nikada nismo „uljepšavali“ podatke o posjećenosti naših koncerata, da su sve reportaže, bilo televizijske, radijske ili u štampi, pratile fotografije sa aktuelnih koncerata, i da smo time mogli samo da se ponosimo. Kada je bilo finale Evropskog prvenstva u fudbalu, to je za sve drugo što se organizuje u to vrijeme „poljubac smrti“  mi smo imali odličnu posjetu, divnu i pažljivu publiku, na čemu sam veoma zahvalan i što me uvijek iznova inspiriše da budem najbolji što mogu kada ja izađem na hercegnovsku scenu.

A nastupi simfonijskog orkestra?

-To je već organizaciono pitanje, ali – šta nije, kada je riječ o festivalu? Radi se samo o finansijama i meni se čini da aktuelna gradska vlast ima razumijevanja i želi da omogući dalji napredak festivala. Ja sam, takođe, pun optimizma i mislim da sam u tome zaista razuman i kada je riječ o nabavci novog koncertnog klavira, a i nekih većih formacija, većih kamernih ansambala, kamernih orkestara a – zašto ne – i simfonijskih orkestara. Sjetimo se samo atmosfere sa gostovanja Sarajevske filharmonije, sa gostovanja Simfonijskog orkestra iz Kaira – to je nešto što ja ne mogu da zaboravim i što, vjerujem, jako dobro pamti i naša festivalska publika. Ja sam potpuno svjestan da to nisu male želje, ali su potpuno opravdane i zaista realistične.

Ulaganja nisu prevelika, a efekti bi bili ogromni, posebno u godinama koje slijede i u kojima ćemo promovisati Herceg Novi  kao buduću  evropsku prestonicu kulture…

-Svi navijamo za to, nadamo se i to bi, svakako, bio veliki podstrek za dalja razumna ulaganja u kulturi, ne samo kada je riječ o „Danima muzike“, nego i za sve  druge divne manifestacije koje se u Herceg Novom održavaju tokom čitave godine.

Kako će se dalje razvijati „Dani muzike“?

– Ja sam, zaista, pun optimizma nakon sjajnog otvaranja i zadovoljstvo mi je da najavim i malo prokomentarišem ovogodišnji izbor, umjetnike i repertoar do kraja festivala. Svi već znaju da se „Dani muzike“ odvijaju u svom tradicionalnom terminu od 10. do 20. Jula. Ove godine, čini mi se kao nijedne do sada, ispalo je da se koncerti nižuu sa po jednim danom pauze, što je marketinški odlično ali nije uvijek i izvodljivo. Um jetnicima je nekada jedan dan – „biti ili ne biti“ i dovodi u pitanje gostovanje nekog koncerta, jer prosto ne možete da stignete na drugo mjesto, ali ove godine je tako zgodno ispalo da između svakog koncerta imamo po dan pauze.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/2003_article.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Otvaranje je sjajno prošlo – svi su prezadovoljni. Slično je bilo i na drugom koncertu kada je  ponovo nastupio kamerni ansambl „Prima vista“ iz Poljske, sjajni umjetnici – trio kojem se  ovoga puta pridružio0  izvanredan oboista iz Italije, Alberto Ćesaraćo, u programu koji je u potpunosti sastavljen od djela Volfganga Amadeusa Mocarta, što ne treba posebno objašnjavati, niti opravdavati. Dodaću samo jedan detalj da se ove godine slavi 260 godina od rođenja genijalnog kompozitora. 14. jula nastupa duo violončelo – klavir iz Švajcarske. Jako je interesantno da se radi o čelisti Aleksandru Neustrojevu koji je, prvo, diplomac Moskovskog konzervatorijuma „Čajkovski“, laureat i vlasnik mnoštva najznačajnijih nagrada na konkursima za vilončelo, i ono što je možda najaktuelnije i trenutno najupečatljivije iz njegove biografije je da, pored sjajne solističke i kamerne karijere koju gradi, on je prvo čelo Tonhalle – praktično prvog orkestra u  Švajcarskoj. Njegova partnerka Marija Vitrih Savićević, pored čijeg imena stoji Srbija/Švajcarska,  je zapravo Novljanka. Nižu muzičku školu završila je u klasi Milene Lučić, moje drage profesorice i legendarnog novskog ne samo klavirskog pedagoga, nego i radnika u obrazovanju. Marija je još jedan učenik kojeg je naša voljena Milena sjajno pripremila za dalje školovanje, što se pokazalo po rezultatima i po njenoj daljoj umjetničkoj biografiji, a već je bilo i za vrijeme školovanja u Nižoj muzičkoj školi, i nagrada, i uspjeha i interesantnih nastupa. 16. jula nastupa opet duo Luiš Mireleš i Marija Guedeš iz Portugala, bračni umjetnički par koji sa velikom ljubavlju i radošću sjedinjuje i pedagošku i koncertnu aktivnost. Oboje su profesori na Konzervatorijumu u Portou, stalno zajedno nastupaju i izvešće izvanredan program oji bi, prije svega, poslužio svakom flautisti i pijanisti kao vizit karta kada sec radi o Borneovoj „Fantaziji“ Karmen na poznate Bizeove teme iz istoimene opere. Zazvučaće i čuvena Frankova violinska sonata prerađena za flautu, koja se u potpunosti bez ikakvih izmjena izvodi na flauti i koja je jako omiljena i kod flautista, a između ove dvije kompozicije Marija će izvesti Šopenov „Nokturno“ kao jedan mali intermeco i sponu između dvije izuzetno zahtjevne kompozicije za flautu i klavir.

Slijedi već pomenuti resital češkog pijaniste Iva Kahaneka 18. jula uz, opet, jako interesantan izbor programa. Ono što bih ja volio da istaknem i da približim našoj publici je divan izbor repertoara. Pored djela poput, recimo, Šopenovog „Skerca“ u B-molu ili Prokofijevljeve „Sonate broj 3“, koji svakog dana negdje u svijetu zvuče na koncertnim scenama, i to ne jednom, ovaj sjajni pijanista i umjetnik je vrlo patriotski na repertoar stavio izuzetna djela iz pera Dvoržaka, Martinua i Janačeka. To je izuzetan repertoar i ja bih svakako želio da skrenem pažnju ljubiteljima, ne samo klavirske muzike nego uopšte klasične muzike, da dođu i čuju ovaj koncert. 20. jula gudački kvartet „Ars Nova“ koji čine umjetnici iz Srbije i Čilea, a koji su se prepoznali, spojili i oformili kvartet tokom boravka i djelovanja u Njemačkoj. Sjajni mladi umjetnici, koji će na početku koncerta izvesti Hajdnov „Kvartet“ u D-molu a ja ću imati to ogromno zadovoljstvo da im se pridružim u Mocartovom klavirskom koncertu u A-duru K 414, dakle opet Mocart, s tim što to ovoga puta biti izvedeno u verziji za klavir i gudački kvartet, što je bio običaj i česta pojava i u vrijeme dok je kompozitor bio živ, a i danas na koncertnim scenama, objasnio je maestro Kraljević i obećao novu ocjenu festivala po završetku ovog koncerta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com