IzdvojenoKulturaUncategorized

32.FFHN – MFF – RAZGOVOR: ANTONIA KUZMANIĆ: FILM ĆE UVIJEK IMATI PUBLIKU A KULTURNI POSLENICI DOPRINOSITI BOLJITKU ZAJEDNICE

U Starom gradu, na Trgu Mića Pavlovića, počele su sinoć projekcije dokumentarnih filmova u izboru selektora Vladimira Perovića.  Publika je između ostalih vidjela  film  “Blink”  o kome je na današnjoj konferenciji za novinare govorila Antonia Kuzmanić, koja se kao i reditelj ovog ostvarenja  Jakov Labrović primarno bavi  umjetnošću savremenog cirkusa.

– „Blink“ je  inspirisan  bolešću –  šizofrenijom Jakovovog brata Ivana, a nije planiran  već je bio istraživanje teme za produkciju predstave, ispričala je Antonia  i dodala da film prati Ivanovo liječenje u psihijatrijskim klinikama, a reakcije nakon premijere nisu izostale.

-Film je  jako dobro primljen  od strane publike i struke, a  sve te nagrade koje je dobio učinile su ga vidljivijim u medijima…Kontaktirali su nas i liječnici koji su  nekako otvoreni prema alternativnim metodama u  sagledavanju šizofrenije kao psihičke bolesti i trenutno se film koristi u terapeutske svrhe u radu sa osobama koje imaju psihička oboljenja ili neke probleme u ponašanju i to kroz dvije udruge, jednu koja radi u Vukovaru, a drugu iz Splita. Izrazito nam je drago što na taj način film ima neku svoju budućnost i život,  što je prepoznat od starne struke i  pomaže drugim ljudima.

Kuzmanić je  rekla  da je film sniman tajno  jer je u Hrvatskoj  zabranjeno dokumentovanje života, odnosno liječenja psihički bolesnih osoba.

-Za početak je dovoljno da se priča o ovoj temi i da oni koji rade u ovim ustanovma budu svjesni da ih neko može snimati i da neko može dokumentarni materijal pokazati javnosti – istakla je Kuzmanić.

U razgovoru  nakon press konferencije  sa Antoniom Kuzmanić podijelili smo utiske o  hercegnovskom Festivalu, odabranim filmovima i ocjeni  da pomalo slabi interesovanje publike za film.

-Znala sam gdje nas je Vladimri Perović pozvao i hvala mu na tome. Filmska atmosfera se zaista može osjetiti  u gradu, izbor filmova je genijalan. To što imate četiri istovremene  projekcije koje su dobro posjećene je odlična stvar, tako da  – svaka čast, jasno je zašto Festival postoji 32 godine.

Vladimir Perović  napravio je sjajan izbor  dokumentaraca iz cijelog svijeta,  ako sudimo čak i samo po nagradama koje ti filmovi imaju.  Žiri je sačinjen od ljudi sa genijalnim biografijama. Prošla sam  i kroz festivalsku brošuru, i zaista na Festivalu ima odličnih ostvarenja, rekla nam je Antonia Kuzmanić.

-Kada  je u pitanju eventualno odustajanje publike od filma mislim da situacija nije dramatična, mada se dijelom slažem sa tim podatkom koji se čuo na konferenciji za novinare. Već dugo sarađujem sa ljudima sa Festivala mediteranskog filma, to su mi kolege iz kancelarije , pomažem im na festivalu,. Vidim da filmske publike,  ne za holivudske blokbastere koji su komercijalni,  definitivno ima. Mislim da treba raditi sa mlađima koji su naviknuti da kući download-uju film i gledaju. Uz  kvalitetnu edukaciju,  publike će  uvijek biti. Film je uostalom  najdopstupnija vrsta umjetnosti. Cijene karata su uvijek dostupnije za film nego za kazalište.

Koliko festivali pomažu  životu filma?

– Za dokumentarni film sa teškom temom upravo festivali i priznanja  koja tu  dobije  kada je u takmičarskom  programu ili nagrađen  puno pomađu.  daju mu na vrijednosti. Filmski festivali su se za nas pokazali kao odličan način stvaranja senzibiliteta publike za temu kao što je naša. Miislim da uopšte dokumentarni , bez obzira što nije zabavan kao igrani ili akcijski film,  definitvno funkcioniše. Ima on svoj  život  pa se nadam  da će  opstajati  i trajati postojeći  festivali i da će se novi stvarati. A svi koji se zaista odluče baviti  radom u kulturi   i na filmu svjesni su  da to podrazumjva puno posla koji  nije adekvatno plaćen. Uprkos tome   to je  odluka  koja se poštuje  zbog želje da se doprinese boljitku zajednice, vjeruje naša sagovornica.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com