IzdvojenoKultura

32. FFHN – MFF: GRAND PRIX FILMU SAŽALJENJE BABISA MAKRIDISA

Žiri glavne selekcije 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival, u kome su radili Teona Mitevska (predsjednica) i članovi  Andrijana Stojković, Ermin Bravo, Ivan Đurović i Vladan Petković, o nagradama je odlučio “usaglašavanjem mišljenja”.

Grand Prix – Zlatna mimoza za najbolji film pripala je filmu PITY – SAŽALJENJE, Babisa Makridisa,filmu  koji istražuje emociju koja je zajednička svim ljudima ali je rijetko u fokusu umjetničkih djela. Kroz lik koga nije briga ni za koga do samoga sebe i njegovih sebičnih potreba, reditelj paradoksalano uspijeva da stvori duboko humanistički, istinit i prije svega savršeno strukturiran film o ljudskoj prirodi, uz osvježavajuće sofisticiran humor.

Zlatnu mimozu za režiju zaslužila je KEREN BEN RAFAEL za film VIRGINS – DJEVICE.

-Prvijenac rediteljke suptilno prepliće s jedne strane mit i realnost, a s druge zrelost i naivnost, na zadivljujuće nježan način. Vjerujemo da rediteljka ima potencijal da u svojim budućim radovima stvori dirljive, iznenađujuće i pronicljive filmske svjetove.

Zlatna mimoza za scenario po odluci žirija   pripada “jedinstvenom reditelju koji je dovoljno hrabar da nas zabavi i edukuje scenarijem neobično didaktičke ali istovremeno iznenađujuće pristupačne forme, koja se rijetko viđa u savremenom filmu”. Reditelj RADU JUDE nagrađen je za film   I DO NOT CARE IF WE GO DOWN IN HISTORY AS BARBARIANS – NEVAŽNO JE DA LI ĆEMO U pripadaISTORIJU UĆI KAO VARVARI . Njegova intelektualna snaga i pronicljivost savršeno odgovaraju civilizacijski značajnoj, bolnoj i teškoj temi iz prošlosti, koja danas posebno univerzalno odjekuje.

Zlatnu mimozu za mušku ulogu zaslužio je JANIS DRAKOPOULOS za ulogu u filmu PITY – SAŽALJENJE.

U obrazloženju je navedeno da se nagrada dodjeljuje  izvanrednom glumcu koji iznosi čitav veoma zahtjevan film kroz uzdržanu i savršeno kontrolisanu mikro-glumu, koja podsjeća na divove kao što su Baster Kiton i Piter Selers.

Zlatnu Mimozu za žensku ulogu osvojila je  DŽOJ RIGER  za ulogu u filmu VIRGINS – DJEVICE, jer ne samo da prikazuje odrastanje na prelijep način, već razvija slojevit lik sa širokim spektrom dopadljivih a ponekad i iritirajućih osobina, pružajući nam istinitu i jasnu sliku mlade žene koja živi u konstantnom limbu između mašte i stvarnosti, djetinjstva i zrelosti, inteligencije i emotivnog naboja.

Nagrada Živko Nikolić  pripala je filmu  LET THE CORPSES TAN – NEKA SE LEŠEVI SUNČAJU

Nagrada Živko Nikolić za poseban doprinos filmskom izrazu dodjeljuje se  filmu koji prestavlja pravu audiovizuelnu gozbu. Živa i intenzivna 16-milimetarska fotografija, besprekoran dizajn zvuka, prelijepi praktični vizuelni efekti, i eksplozivna, dinamična i savršeno precizna montaža, čine ovaj film lekcijom za primjer među kinematografskim ostvarenjima: NEKA SE LEŠEVI SUNČAJU rediteljskog dvojca – Helen Katet i Bruna Forcanija.

Konačno SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA pripada filmu LAZY GUY – LIJENŠTINA, Alekse Stefana Radunovića jer je žiri  dirnuo iskrenošću, nevinošću, jednostavnošću i fokusom u pristupu mladog reditelja, kao i amaterskim mladim glavnim glumcem koji otjelotvoruje sve od navedenih osobina.

FEDEORA žiri u sastavu  Dubravka Lakić, Zlatko Vidačković i Vuk Perović smatra da njihovu nagradu zaslužuje film Comic Sans, reditelja  Nevia Marasovića „za ležeran ali promišljen i dubok prikaz turbulentnog odnosa između oca i sina i jednostavnih radosti života“

Žiri DOKUMENTARNE SELEKCIJE navodi u saopštenju da je  impresioniran raznovrsnošću filmova prikazanih u programu festival, a zbog visokog kvaliteta filmova, umjesto tri, nagradili su četiri filma.

Nagrada za najbolji film, Gran pri „Zlatna mimoza“ dodjeljena je filmu  „ISTI“, Dejana Petrovića iz Srbije, „za svjež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“.

Žiri je nagradio film  „JONAŠ SANJA KIŠU“, reditelja Dragoša Hančijua iz Rumunije, „za vješto kombinovanje sredstava klasičnog, opservacionog dokumentarca sa poetikom snova u dirljivoj priči o prolaznosti vremena“.

Specijalno priznanje: „LJETO SA DESET GODINA“, reditelj Čen Hao, Kina, pripada  ovom filmu “koji suptilno lovi uvezivanje jedinke u autoritarni sistem, kroz slikanje djece u jednoj akrobatskoj školi u Kini“.

Specijalno priznanje, namjenjeno je i filmu “KRUG“, rediteljke Džajiše Patel, Indija, „ za izuzetno snažan kratki dokumentarac koji koristi jednostavnu formu i potresnu ličnu priču da bi nam ponudio uvid u krug tihog zlostavljanja i sistemskog nasilja“.

Selekciju STUDENTSKOG FILMA ocjenjivao je Žiri u sastavu: Maša Seničić (predsjednica)  I članovi Peter Cerovšek i Danijela Radulović

Film  “Doma za Božić”  Tomislava Đurineca (Hrvatska)  nagrađen je za izuzetnu hrabrost – na formalnom, idejnom i tematskom planu.

-To je  ono  po čemu se Tomislav Đurinec izdvaja kao snažan glas mlade regionalne kinematografije. Otvorenost i nepretencioznost, koje funkcionišu na nivou filmskog jezika jednako koliko i u odnosu reditelja prema sopstvenom autorstvu,  čime “Doma za Božić” emotivno i strukturalno slojevitim narativom, daleko prodornijim – izvan i unutar filma – nego što bi mogao da pretpostavi zahtev jednog studentskog zadatka.

U selekciji studentskog filma dodjeljena su i dva specijalna priznanja: filmovima  “Marica” (Judita Gamulin) (Hrvatska)  i “Loop” (Matija Gluščević) (Srbija)

U obrazloženju je navedeno: Preciznost filma “Marica” postavlja temelj na kojem se on istovremeno razvija kao veoma sirovo i izrazito stilizovano ostvarenje. Nenametljiv humor, promišljena fotografija i muzika – u neprestanom dijalogu sa premisom filma – pojedinačni su, estetski dosljedni elementi, koji čine skladnu celinu.

U filmu “Loop” uspješno  je uspostavljena atmosfera neizvjesnosti i neiskrenosti  pa to čini “Loop” zanimljivim pokušajem da film prevaziđe samu priču i ponudi nagovještaj odvažnog poigravanja sa žanrovskim konvencijama, između ostalog kroz odličnu glumu Jovane Gavrilović.

Podsjetićemo, nagrada “MILAN ŽMUKIĆ”  za ukupan doprinos festivalu tokom svih godina njegovog trajanja, a samim tim i razvoju  domaće kinematografije pripala je Mileni Dravić po odluci žirija  koji čine predstavnici Centar filma iz Beograda i direkcije Festivala. Nagrada se sastoji od povelje, statuete akademskog vajara Nikole Nikše Kosića i umjetničke slike akademskog slikara Dragana Stojkova.

MINI PITCH 2018 –  Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival

Žiri: Marija Nikčević, Ivan Bakrač, Tomislav Pavlić

Konsultantski tim: Jelena Mišeljić, Dušan Kasalica, Sanja Jovanović

Mentorka: Inja Korać

Žiri ocjenjuje da svaki od predstavljenih projekata na ovogodišnjem MINI PITCH-u, iako u različitim fazama produkcije i senzibilitetima, nosi jasne kvalitete koji imaju potencijal da se razviju u filmove kojima će se ovi mladi autori i producenti po prvi put ozbiljno predstaviti filmskoj publici.

Uzevši u obzir sve bitne aspekte – kvalitet i originalnost priče, rediteljsku eksplikaciju, autorski izraz, produkcionu izvodljivost projekta i samu prezentaciju, žiri nagrađuje tim koji je kroz ovogodišnji MINI PITCH najuvjerljivije predstavio autentičnost priče, ideju i autorsku motivaciju.

Jednoglasnom odlukom žirija, nagrađen je projekat „Posmatrač“ autora Mladena Ivanovića i producenta Dmitra Janjuševića sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Nagrada ovogodišnjeg MINI PITCH programa je učešće studenata na Zagreb film festivalu u okviru programa Industrija Mladost, kao i novčani dio nagrade u iznosu od 2000 eura, koji obezbjeđuje Filmski centar Crne Gore.

Žiri pohvaljuje i projekat „Praskozorje“ autora Andrije Mugoše i producentkinje Katarine Kastratović koji su pred fazom postprodukcije ovog projekta, kao i projekat „Nasukani“ autorke Sare Stijović i producentkinje Asje Šašić koji posebno ohrabrujemo u daljoj realizaciji, prepoznajući produkcioni potencijal ove filmske priče.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com