Kultura

23. HAPS: “ŠĆERI MOJA” PREDSTAVA KOJA NADILAZI VREMENSKE OKVIRE

Pozorišna scena u Crnoj Gori pa samim tim  i HAPS, s predstavom “Šćeri moja”  Crnogorskog narodnog pozorišta  dobili su odličan dramski tekst Novljanke Maje Todorović, nagrađen na konkursu CNP-a,  dobru režiju Ane Vukotić,  ulogu koju ćemo pamtiti –  Mirka Vlahovića kao knjaza Nikolu  i glumicu koju po svemu sudeći čeka sjajna karijera – a riječ je  o Vanji Jovićević koja je nadahnutio, tačno, s ogromnim darom tumačila lik kneginje Zorke.

 Na prvi pogled porodična priča sa crnogorskog dvora  i istorijske ličnosti – prevazilaze umnogome te okvire i dotiču i danas aktuelno pitanje  položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Mirko Vlahović kaže da predstava “Šćeri moja”  jeste bajka

– Bajkovito je samim tim zato što nije ostvareno. Ta žena je možda imala veći kapacitet da bude vladarka nego svi Nikolini sinovi i zato je bajka i zato što ona nije ostvarila to što je naumila, zbog nekih zazora u Crnoj Gori. Ova predstava ima neko pozitivno ludilo nešto da te odvede u neke sne u neki začarani krug, kazao je Vlahović.

Mirko Vlahović sarađivao je sa Hercegnovskim pozorištem u predstavi NAŠ ČOVJEK, a Dušan Kovačević u  predsatvi PLAN B – možda je i to djelimično povod za njegove odlične utiske nakon sinoćnjeg susreta sa hercegnovskom publikom

-Divna reakcija publike. Hercegnovksa publika zna da reaguje i da nagradi dobru predstavu sa sjajnim aplauzom i ovacijama. Posebno sam vezan za Hercegnovsko pozorište, možda nisam ni objektivan, ali sigurno jedna lijepa emocija puna neke radosti i u igri i kod publike tako da zaista nosim lijepe utiske.

Naredni  program  u okviru glavnog programa HAPS-a  planiran  je za 26. april kada nam u goste stiže zagrebački Teatar Rugantino  i planet Art s predstavom “Za umrijet od smijeha”.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com