IzdvojenoKultura

23. HAPS: “FISTIK” – DOBROĆUDNI MANGUP POTREBAN SVAKOM VREMENU I SJEĆANJU

Predstavom „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“, Narodnog pozorišta Sarajevo, otvorene su  sinoć  23. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti.

Osim što je komad dramaturga Almira Imširevića  u režiji Admira Glamočaka,  omaž Rejhanu Demirdžiću, scenaristi i glumcu, u granicama nekadašnje Jugoslavije  izuzetno  popularne   serije “Karađoz”  ,  predstava  je oživjela lik šarmantnog mangupa Fistika koji, kao u bajkama, uspijeva da prevari, da nasmije, da pomogne i donese storiju o Sarajevu iz vremena bajki, dobrodušnog mangupa  koji je potreban svakom vremenu,  pa i ovom našem.  Teatrom  sjenki u finišu predstave, rediteljskim postupkom i razigranošću glumačkog ansambla predstava je zaslužila i dobila dug aplauz novske publike,  a nagrada je bila i srdačan smijeh. Poslije premijere u februaru ove godine ovo je prvo gostovanje ove predstave van BiH, kaže Aldin Omerović , član ansambla drame u Narodnom pozorištu,  zadovoljan zbog gostovanja u Herceg Novom i na HAPS-u.

– Svi su  osjetili pozitivnu energiju, zadovoljstvo koje su glumci uspjeli da prenesu sa scene na publiku, kaže Omerović.

-Roditelji su mi pričali da je ta serija bila veliki hit, da su svi željno iščekivali novu epizodu. To je  Molijerov kilasik, Skapenove podvale, koji su pokojni Rejhan Demirdžić i Jurislav Korjenić tih godina iskoristili i od njega napravili Karađoza,  dramsku strukturu komedije situacije u kombinaciji sa komedijom karaktera. Molijera su prenijeli u sarajevsko-bosansko okruženje. Tih 70-tih godina to je postiglo velike rezultate. Desilo se to da kad je trebalop obilježiti  30 godina od smrti Rejhana Demirdžića, naš dramaturg Almir Imširević u dogovoru sa direktorom drame Izudinom Bajrovićem, uradi ovovremenu adaptaciju te drame. Dobili smo oživljenog Fistika, i svi su, pa i mi koji to nismo gledali u tom vremenu već na  yotube-u,  osjetiti nostalgiju,  ali i lijepu priču i emociju koja govori o Sarajevu i njegovom duhu. Bez obzira što je to univerzalni Molijerov paket situacija, on se sasvim odomaćio u Sarajevu-kazao je Omerović.

Izuzetno je kaže zadovoljan i saradnjom sa rediteljem  Admirom  Glamočakom, koji je bio njegov profesor na Akademiji.

– U smislu razumjevanja glumačke igre saglasan sam se sa svim što on misli o glumi, sve dobro sam od njega naučio. Nije bilo teško raditi jer on jednostavno pusti glumca da se zaigra, da uživa i misli da je to preduslov uspješnosti.  Ovaj materijal to ne samo da dozvoljava nego je to neophodno. Volim da igram ovu predstavu, publici se vidim dopada taj lik koji tumačim i tako je svuda gdje igramo. Posebno sam sretan zbog toga-rekao je Omerović.

Komentarišući saradnju Hercegnovskog pozorišta i narodnog pozorišta sarajevo  – ističe da je  zadatak i obaveza kulturnih poslenika da otvaraju granice i da čvršće sarađuju.

-Ko će to raditi ako neće kultura?  Nadam se da će se saradnja nastaviti i da će i Herceg Novi doći nama na gostovanje i da će samo rasti a ne ići nazad-poručio je sarajevski glumac.

SUTRA POČINJE HAPSIĆ

U okviru HAPSIĆa biće odigrane  tri predstave: „Bajke mog djetinjstva“ – Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Zemuna,  „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“   Dječijeg pozorišta iz Banja Luke i „Modro blago“ – Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Fotografije: Nebojša Nišić

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com