IzdvojenoKultura

14. GASF: “SPONA” I FUZIJA BALKANSKE MUZIKE I FLAMENKA

Program 14. Guitar art summer  festa nastavlja večeras muzički sastav “Spona” iz Srbije. Dušan Popović Lipovac, svestrani  mladi gitarista, kaže da je osnovna njihova ideja  fuzija  balkanske muzike sa elementima flamenka stara najmanje pet godina, repertoar je pripreman godinu a pred publiku izlaze sa deset zanimljivih numera koje spajaju  elemenete  muzičke tradicije područja koja dijele sličnu istoriju: od izvornih pjesama Srbije, Crne Gore, Makedonije, preko sevdaha do španskih ritmova inspirisanih rumbom, tangosom, buleriasom.

„Sponu“  kažu znalci  karakteriše moćan zvuk, prepoznatljive melodije i harmonije bliske narodima sa balkanskog i iberijskog poluostrva.

Osim  Dušana Popovića Lipovca članovi su, Sara Kutlešić za klavirom,  Radost Galonja Krtinić, vokal,   Katarina Radivojević ,perkusije, Bojan Krtinić , klarinet i perkusije,   bas i kontrabas.

Za festivalsku hroniku u programu Radio Herceg Novog Dušan Popović Lipovac priča da je u Španiji istraživao  zajedničke tačke u flamenku i balkanskoj izvornoj muzici, proučavao je  tamošnji obrazovni sistem u oblasti gitare. Otud je proisteklo stvaranje  metodologije modernog pristupa učenju gitare za djecu, a pred kraj studija, otkrivao je put  flamenko znamenitosti, obišao veliki broj najznačajnijih spomenika kulture flamenka tražeći i nalazeći mnogo spona  u muzičkoj tradiciji Iberijskog pouostrva i Balkana.

Naš sagovornik je tokom studija, pored klasične, aktivno proučavao i flamenko muziku a za master studije bira muzičko istraživanje u Španiji  gdje je tokom godine  stvarao  rad „Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom“  što  mu je poslužilo kao osnova za pokretanje projekta „Spona“.

Početak koncerta sastava “Spona”  je u 21 sat na trgu Mića Pavlovića.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com