IzdvojenoKultura

14. GASF: KOSTAS KOCIOLIS – UMJETNIK UVIJEK DAJE NAJBOLJE OD SEBE

Kostas Kociolis,  koga smatraju  jednim od najvećih gitarista našeg vremena,  profesor  na Atinskom konzervatorijumu, ali i na Državnom konzervatorijumu u Solunu, osnivač  i direktor Međunarodnog festivala gitare u Volosu, nastupiće večeras na završnom koncertu 14. Guitar art summer festa zajedno sa polaznicima majstorskih radionica koje je  vodio tokom trajanja hercegnovskog festivala.

Srećan sam što sam ponovo u Herceg Novom i što ću moći  da podijelim svoj koncert sa najboljim studentima master klasa koji sam držao , a koji su došli iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Kotora i Herceg Novog, rekao je Kociolis gostujući u Hronici festivala u programu Radio Herceg Novog.

– Svi studenti koji su pohađali master klas  bili su odlični, a svi su  veoma mladi. Tokom master klasa su puno naučili. Sve što sam tražio od njih oni su odsvirali. Treba napomenuti da  neki od njih  uče da sviraju gitaru samo tri godine , ali za te tri godine je ono što su naučili sjajno. Zato i treba  da sviraju koncerte, zato ih  treba i tako nagraditi. Imamo i napredne studente koji su pokazali odlučno sviračko umjeće.

Na pitanje šta je njemu večeras  važnije, njegov solistički nastup ili ono što će pokazati polaznici majstorskih radionica Kociolis kaže da je najvažnija muzika.

– Zaista uživam u gitari u sviranju koncerata. Da li sviram ja ili studenti nije toliko važno, važno je da je  muzika oko nas, da je tu  publika i da joj ponudimo najbolje tako da zaista uživa u zvucima gitare. Ja ne razdvajam tu veliku publiku jer kada sviramo treba da dajemo  najbolje od sebe da bi  svi  uživali.

U skladu sa ovim stavom Kociolis ističe da i festivali,  da bi bili uspješni, moraju predstaviti najbolje gitariste, edukovati publiku, podržati mlade talente. To uspješno  godinama čini hercegnovski Guitar art summer frest i Guitar art u Beogradu.

-Ono što sam uspio da vidim na GASF jeste da je ulaz na koncerte, izuzev onog na Kanli kuli, besplatan i to je fantastično. To znači da baš svi mogu da dođu i slušaju koncerte što je veoma dobro, to je poenta, to pomaže mladim umjetnicima  ali i festivalu, da se razvija i raste, da obrazuje novu publiku. Što se tiče Beograda to je veliki festival koji postoji 20 godina i zaista ga mnoge institucije podržavaju jer to i u Beogradu i u Herceg Novom veoma predano radi direktor Boško Radojković, ocjena je Kostasa Kociolisa jednog od osnivača i rukovodilaca Međunarodnog festivala gitare u Volosu koji traje već 35 godina i takođe ima dva ravnopravna cilja, da promoviše mlade i predstavi već ostvarene zvijezde gitarske muzike.

Kociolis  je, podsjetićemo tokom izuzetne karijere  sarađivao  sa Astorom Pjacolom i sa Mikisom Teodorakisom, kao i sa Jorgosom Dalaresom,  čime ova  ocjena dobija na važnosti a njegova zahvalnost svima koji podržavaju hercegnovski festival donosi i pojačanu odgovornost za naredna izdanja GASF.

-Uvijek kada sarađujete sa nekim sjajnim ljudima imate mogućnost da i sami  naučite nešto novo što može  biti veoma važno, kaže  uz srdačan osmjeh Kostas koji nije prvi put u Herceg Novom, ali je jednako radostan zbog svakog novog susreta.

I danas je sa nama vrijeme  festivalske hronike dijelila Ljubica Lazić, pouzdani i blagonakloni oslonac svakoj priči o Herceg Novom i Guitar art summer festu.

Početak večerašnjeg koncerta na 14. GASF je na Trgu Mića Pavlovića u 21 sat.

V.V.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com